fredag 1. mars 2013

En drømmereise - del 1 av 2 - Kenya

De siste årene har jeg hatt en to-ukers langtur på vinteren, og både Bali, Aruba og Thailand har vært besøkt. Fantastiske turer med masse gode minner, og steder jeg gjerne reiser tilbake til. Men først er det mange andre steder i verden som må oppleves og utforskes, og i år var det tid for en tur jeg har drømt om siden jeg var ganske liten. Endelig var det tid for Afrika (rettere sagt Kenya) med safari og masse opplevelser, før ei uke på Mauritius med avslapning og strandliv. Men for å ta det første først:

Reiste fra Norge 9. februar, og ankom Nairobi tidlig søndag. Vi hadde bestilt reisen via Paradisreiser, og deres agent i Kenya (Travel Wild) møtte oss på flyplassen (og de tok godt vare på oss hele uken). Vi ble presentert for sjåføren/guiden vår den neste uken, og fikk rigget oss til i bilen. Første etappe var på ca 250 km til Amboseli National Park.
(har forsøkt å vise vår omtrentlige kjørerute.)

Ankom Amboseli Serena Safari Lodge i passe lunsjtid (kjøreturen tok ca 4 timer inkludert et lite stopp underveis). Sjekket inn på rom nr 54 og ruslet bort til restauranten for lunsjbuffet. Fikk så et par rolige timer før vi var veldig klare for livets første game drive kl 16. Ble en fantastisk start på ferien! Fikk sett en STOR flokk elefanter (guiden anslo at det var snakk om ca 500 dyr!), sebraer, gnuer, bøfler, Thompson gaseller, Grants gaseller, impalaer, et par sjiraffer på lang avstand, sjakaler, struts, to geparder på lang avstand, bavianer og ymse fugler, øgler og andre aper. 

Utrolig bra! Dessverre gikk mitt superzoomobjektiv i stykker etter kun en times tid - det skranglet i ødelagte deler og ingenting fungerte. Utrolig bittert! Men etter en drøy halvtime med intens fortvilelse og frustrasjon fant jeg ut at jeg heller skulle bruke energien på å kose meg og nyte det faktum at jeg var på safari i Afrika! Så fikk zoom være zoom... Dagen ble avsluttet med deilig buffetmiddag før en tidlig kveld under dyna. Skulle jo opp tidlig dagen etter!

Safari er ingen lat ferie, så mandag morgen ringte klokka 06, siden vi skulle på ny gamedrive 0630. Fantastisk start på dagen med soloppgangen ved siden av Kilimanjaro! I tilllegg til de fleste dyrene vi så søndag, fikk vi også se flodhest på lang avstand, vannbukk og hyener. Og enda flere fugler. Landskapet i Amboseli er ganske flatt, tørt og støvete, men der er enkelte små innsjøer, og nær Kilimanjaro er det også et sumpområde.
 en liten Thompson gaselle forsøker å gjemme seg i gresset mens den venter på mamma

 
Fasinerende og annerledes natur! Etter nesten 2,5 time på game drive var det tid for deilig frokost, før vi dro på besøk til en Masai-landsby. Vi ble møtt av en skikkelig velkomstdans, før vi fikk se litt tradisjoner og skikker (båltenning blant annet), og fikk en omvisning i landsbyen og fikk se inni et Masaihus. Til slutt gikk turen innom et provisorisk "marked" (som de hadde rigget opp på rekordtid), og det forsvant vel litt mer dollar enn vi var forberedt på. Skulle jo ikke handle noe i utgangspunktet, og er ikke veldig flink til å prute... Men men, så har vi bidratt litt til lokalsamfunnet :)
 Velkomstdans hos Masaiene
 førskolen i Masai-landsbyen
Tilbake på lodgen ble det litt avslapning ved bassenget, en god lunsj og mer avslapning før ny game drive kl 16. Flott runde, med elefanter på nært hold, og flere sebraer, impalaer, gaseller, vannbukker osv. Vi var også på en liten "Walking Safari" opp på en liten høyde hvor det var utsiktspunkt. Spesielt å forlate bilen (tryggheten) og rusle rundt i samme villmark som disse dyrene. Rett og slett kult!
 Vi ruslet opp på toppen i bakgrunnen, og fikk god utsikt over slettene
 En ung hannelefant stod i veikanten og kikket på oss. Veldig stor når den kommer så nære...
 Utsikten mot Kilimanjaro (som forsvinner litt i lavt skydekke og masse støv)

Kilimanjaro gjemte seg stort sett i skyene, men siste dagen fikk vi et skikkelig glimt før vi dro.


Tirsdag var det tid for å ta farvel med Amboseli, og sette kursen mot Lake Nakuru. Først kjørte vi tilbake til Nairobi, hvor vi spiste en interessant og eksotisk lunsj ved The Carnivore. Wow! Først en sterk vodkadrink (som vi ikke helt var forberedt på...), så en heller småkjip suppe, før vi endelig kom til hovedretten. Et utvalg sauser og salater ble satt på bordet, vi ble servert poteter og grønnsaker på varm tallerken, og ventet spent på fortsettelsen. En etter en kom servitørene med svære grillspyd med ulike kjøttyper på, og serverte det vi måtte ønske. Og smake må man jo! Kyllinglår, kyllingvinger, kalkun, lammelår, lammepølse (trolig noe av det verste jeg har smakt i mitt liv - hvordan har de klart å lage SÅ vonde lammepølser?), svinepølse, pølse av oksekjøtt, biffkjøtt, svinekjøtt, spareribs, struts, krokodille (!) og okseballer (!!). Noe smakte veldig godt, noe smakte ikke fullt så godt. Men smakte da på alt! Etter lunsjen var det tid for flere mil i bilen, og turen gikk blant annet via Great Rift Valley.

Dro rett på game drive da vi ankom Lake Nakuru National Park, og fikk se en natur som var ganske ulik Amboseli. Grønt, frodig, stedvis litt myraktig og med Lake Nakuru som et naturlig midtpunkt. Fikk se endel flamingoer, pelikaner, 5-6 hvite neshorn (utrolig kult!), Rotschild sjiraffer (også kalt White Socks) på nært hold, vannbukker, bøfler, sebra, gjess og Thompson gaseller. Rikt dyreliv! Vår kjære sjåfør/guide Jackson og vårt trofaste transportmiddel i Kenya. Taket var hevet på alle game drivene, ble senket på transportetappene. Fungerte bra. Og deilig med egen bil med sjåfør!

 Mye zoom og litt tåkete, men et imponerende syn! Sjeldne dyr, og stas å få se de i det fri!

Etterhvert ble det dusj, middag og senga på Sarova Lion Hill Game Lodge. Trøtt etter en lang dag i bilen!


Onsdag var det tidlig opp igjen, og etter pakking og frokost var det tid for å vende kursen mot Masai Mara. Et lite stopp underveis, og ankom Sarova Mara Game Camp til lunsj ca kl 1330. Noe tradisjonelt hotellrom var det ikke denne gang, vi fikk telt nr 27 til disposisjon et par dager. Utrolig kult med teltliv hvor vi blir møtt av stor dobbeltseng, flotte tregulv og ikke minst - fliselagt bad :) Sånt kan vi like! Første game drive var kl 16, og vi fikk endelig noen skikkelig kattedyr på nært hold. Først en løvemor med en løveunge (på litt langt hold, men dog), før en majestetisk løvehann nøt oppmerksomheten fra et par biler. Må innrømme at det var forelskelse ved første blikk. Fantastisk syn!

Senere skimtet vi et løvepar som lå i skyggen og slappet av etter litt romantisk aktivitet. Ventet en stund for å se om det skjedde noe mer, men de sov godt og vi kjørte videre. På vei tilbake mot lodgen fikk vi se et annet løvepar som lå nær veien, og som kort tid senere hadde en romantisk hyrdestund før det ble mer soving. Ikke spesielt sjenerte kan man si... Litt senere fikk vi også se to løvinner som sammen med 6-8 unger spiste av en dyreskrott og slappet av i gresset. Magisk! Utrolig å få se disse majestetiske kattedyrene i det fri og på så nært hold!
 Utslitte etter en rask hyrdestund (jeg har sensurert litt, så bilde av akten får være privat så lenge...)
Litt mye gress og busker i veien, men var et flott syn der de spiste av byttet sitt.

Torsdag var det nok en gang game drive 0630, og på denne turen så vi generelt ganske lite dyr. Turen gikk i litt annerledes terreng for å se om vi kunne finne leoparder, men ingen lykke. Fikk sett litt elefanter, et par hyener og en løvehann på lang avstand, ellers liten action. Men fin tur!

Formiddagen hadde vi fri, og slappet av litt ved bassenget og litt i skyggen. Deilig å kunne sløve litt! Ladet opp til ny game drive kl 16 :) Og mye heldigere enn på morgenkvisten. Fikk blant annet sett 3 geparder på nært hold, masse flodhester (vi gikk ut av bilen og gikk litt ned mot vannet hvor flodhestene holdt til - og kun 100-150 meter bak oss hadde vi sett en gepard rett ved veien. Bittelitt skeptisk til å forlate bilen? Hmmm), 1 Masai-sjiraff nær bilen, gaseller (Thompson og Grants), Topi antiloper, Dik Dik antiloper, vortesvin, elefanter, bøfler etc. Mara var igjen ganske ulikt både Amboseli og Lake Nakuru, med buktende åsrygger, mye gress og litt busker og trær her og der (akasie-trærne er akkurat så fasinerende som man ser for seg på forhånd!).

Valentines-middag på hotellet på kvelden (med røde roser til alle kvinnene), livemusikk og stjerneklar Afrika-himmel. Koselig!

Fredag var det dessverre tid for vår siste game drive for denne gang. Skulle gjerne kjørt rundt i disse parkene fremdeles, men alle gode ting tar gjerne slutt. Ble en flott game drive hvor vi fikk se en ensom sjiraff på nært hold, flere elefanter, 4 unge hannløver som jaget en hyeneflokk på 10-15 dyr (rett rundt bilene, veldig artig!), to løvinner på lang avstand, 2 geparder på nært hold og flere impalaer, gaseller, antiloper og bøfler samt ymse fugler. Stas! Og en veldig fin avslutning på safari-eventyret!
Etter frokost og pakking satte vi oss i bilen igjen, med kursen mot Nairobi. Sjekket inn på The Tribe Hotel på ettermiddagen, spiste en litt sen lunsj på nærmeste "kjøpesenter" og tok det ellers ganske rolig på hotellet. Småslitne jenter ventet i grunn bare på å komme frem til Mauritius slik at vi kunne slappe av og nyte finværet (og det må nesten bli et eget innlegg...).

2 kommentarer:

HildeSol sa...

Wow, høres ut som en helt fantastisk tur. Syntes det var stort å se de store kattene på nært hold i zoo i Berlin i fjor, å se dem så tett på i vill tilstand må være en utrolig opplevelse.

trine sa...

Virkelig en fantastisk tur ja!
Har jo både løver og tigre i nabolaget her (Dyreparken), men det var virkelig noe helt eget å komme nær dyrene i vill tilstand. De lot seg ikke irritere eller stresse av bilene, lå bare majestetisk og slappet av. Mektig syn!