fredag 9. november 2012

Kjære medtrafikanter

Nå skal ikke jeg virke belærende eller oppføre meg som en snobbete bedreviter. Men jeg vil veldig gjerne få lære dere et par små ting som kan gjøre ferdselen i trafikken så mye enklere for oss alle. Og da er det spesielt en ting jeg vil ta opp, nemlig dette fenomenet som kalles blinklys.

Hva er blinklys?
Blinklys er en fasinerende innretning som, tro det eller ei faktisk er installert på ALLE moderne biler (faktisk de relativt umoderne bilene også. Ja, til og med på gamle biler!). Blinklys vil du normalt finne på alle bilens sider. Bak (to stykker faktisk! Ett på hver side), foran (utrolig nok to stykker her også, ett på hver side) og minst ett på hver side av bilen (enten på bilens karosseri - fremre halvdel, eller på bilens sidespeil). Glasset på blinklyset vil som oftest ha en fargetone mot det oransje, og når blinklyset er påslått/aktivert vil det blinke AV-PÅ-AV-PÅ (derav navnet blinklys...).

Hvordan slår man på dette blinklyset?
Tro det eller ei, men blinklyset har faktisk sin helt egne "spak"/bryter. Nå har ikke jeg kjørt ALLE typer biler, men så langt har jeg kunnet konkludere med at det er overraskende lik løsning i de ulike bilene. Så jeg tillater meg å komme med en generell innføring basert på mine erfaringer (ikke arrester meg om jeg tar feil, les eventuelt bilens bruksanvisning om det skulle vise seg at du ikke finner denne spaken/bryteren jeg snakker om). Hvis vi tar utgangspunkt i rattet (som er denne runde tingesten rett foran deg når du sitter i førersetet, og som bidrar til at bilen kan svinge til høyre og venstre, og faktisk også kjøre i ring...), så har dette rattet en "stamme" (denne "halsen" som fester rattet til bilen/dashbordet). På venstre side av rattets stamme finner du en pinne/spak/bryter/dings. Denne kan faktisk beveges! Og tro det eller ei, den aktiverer/slår på blinklyset!! Det er faktisk ganske enkelt: Dytt spaken oppover, da begynner blinklysene på bilens høyre side å blinke (jepp, både det foran, det bak OG det på siden/speilet!). For å slå av blinklyset kan du enten ta spaken ned til utgangsposisjon igjen, eller vente til bilen har rettet seg opp etter svingen, så vil det gå av automatisk (eller automagisk som egentlig er et mye bedre ord). Og for å skru på alle blinklysene på bilens venstre side? Nettopp, dytt spaken litt nedover! Enkelt, ikke sant?

Når bruker man blinklys? Og hvorfor?
Blinklys er en utrolig praktisk og fin måte å kommunisere til sine medtrafikanter hvilken retning man har planer om å styre bilen i. En helt genial kommunikasjonsmåte faktisk! Jeg vil nødvendigvis ikke anbefale å bruke blinklys i enhver sving (det er stort sett ganske innlysende at man følger veien når man kjører på landeveien og må ta svingene som de kommer), men blinklyset er rett og slett genialt når man nærmer seg kryss og rundkjøringer. Skal du kjøre til høyre i et kryss, så er det rett og slett en genistrek å sette på blinklyset når du nærmer deg krysset! Du viser dine medtrafikanter hvor du skal manøvrere bilen, og vi kan ta egne avgjørelser videre i kjøringen basert på hvilke signaler du og andre bilister sender. Fantastisk, ikke sant? Tenk så smidig og lekkert det kan flyte i trafikken om vi alle blir flinkere til å gi hverandre signal om hvor vi skal kjøre! En rørende tanke... I rundkjøringen kan du gi et lite lyssignal (ved hjelp av dette fantastiske og revolusjonerende blinklyset) når du har tenkt å forlate rundkjøringen (du må gjerne prøve blinklyset på vei inn i rundkjøringen også, dette kan vise seg å bli veldig populært og du får garantert en stjerne i boka), og du vil se at det hele flyter MYE enklere (du kan selvfølgelig kjøre så mange runder du måtte ønske, bare du gir et lite hint når du har planer om å komme deg ut av runddansen).

Kan man bruke blinklyset for mye/hyppig?
Jeg har lyst til å si nei (for å oppmuntre til økt bruk av blinklys generelt, og for å ikke skremme noen fra å bruke blinklyset), men selvfølgelig kan man overdrive bruken av blinklys. Det gjelder det samme for blinklys som med andre godsaker (sjokolade, alkohol, kaker og desserter etc.): Alt med måte/fornuft! Men jeg vil også si at når det gjelder blinklys, så er det nok bedre med litt for mye bruk, enn litt for lite...

Til slutt vil jeg få avlive noen "myter":
Nei, det er ikke skadelig for bilen å bruke blinklyset
Ja, både billige og dyre biler har blinklys
Ja, rånebiler som er senket og stylet har også blinklys
"Tikkelyden" inni bilen kan være en indikasjon på at blinklyset er påslått/aktivisert, og hvis du da befinner deg på landeveien uten et kryss i sikte, så kan det være på tide å skru av blinklyset en liten stund.

Helt til slutt:
Siden fotgjengere (små, store, unge og gamle), husdyr (primært hunder, men også hester, ponnier, esler, geiter, katter og andre) og vanlige tråsykler IKKE har blinklys (mulig sykkelen har et lite lys foran og bak - BRUK dette i så fall - begge to!), så vær så snill: BRUK REFLEKS!!! Pynt deg gjerne med så mye refleks som mulig (bruk pynting av juletre som mal for eksempel), det vil gjøre det mye tryggere for både deg og meg i trafikken.

Takk!

Ingen kommentarer: