torsdag 3. desember 2009

Julestemning

Julestemning...

Mange sier de mangler julestemning. Og på en måte kan jeg si meg enig. Den julestemningen jeg kjente som barn har endret seg. Forventningen som bygde seg opp mot julaften er ikke den samme. Og i noen år følte jeg ikke julestemning i det hele tatt. Men etterhvert har jeg funnet ut hvordan jeg best kan nyte dagene mot jul, og hvordan jeg skal få frem julestemningen igjen. Ikke den samme jeg hadde som barn, men en som fungerer veldig bra allikevel!

Adventstiden har blitt en mye viktigere del av julen nå enn før. Dagene i desember er mine kosedager, mens jeg gleder meg til juleferie, familiebesøk, julemat og alt det som hører med. Men før vi kommer så langt som til julaften har jeg hatt tre uker med masse koselige øyeblikk. Desember skal nytes! Røde duker, adventsstaken og julestjerna i vinduet kommer frem rundt 1.søndag i advent. Og så dukker det opp litt nisser etterhvert :)

I kveld har jeg avlyst treninga. Orket rett og slett ikke tanken på å kave meg ut i snøen igjen, med masse tullinger på veiene og noen utenlandske trailere på sommerdekk som utgjør prikken over i'en. Nei, da blir det heller en hjemmekveld! Så nå har jeg tent masse stearinlys (noen som sa at adventsstaken kun skulle brenne på søndagene? Og ikke alle lysene på en gang? Hmmm..). Julemusikken har kommet på, og jeg synger med. Har fått pakket inn et par julegaver, og nyter tanken på at jeg nesten er ferdig. Da kan jeg bruke et par fridager i desember til en bytur der jeg bare kikker på livet og koser meg på kafe. Koser meg når jeg kan sitte og se på folk, nyte en kakao og bare stresse ned. Kjenne julefreden senke seg!

Jeg innrømmer herved at jeg ikke kommer til å vaske ned leiligheten til jul.
Jeg kommer ikke til å bake syv slag.
Jeg kommer ikke til å stelle i stand juleverksted.
Jeg kommer ikke til å lage eget julepapir, eller kjøpe pyntebånd i silke.
Jeg kommer ikke til å løpe stresset rundt i byen lille julaften for å rekke siste gaver/ærend.
Jeg kommer ikke til å vente til 4.søndag i advent med å brenne alle lysene i adventsstaken.

Men, jeg garanterer at jeg kommer til å kose meg masse.
Jeg skal kose meg med venner og kollegaer.
Jeg skal slappe av, lese en god bok og senke skuldrene.
Jeg skal trene, og tillate meg selv å være litt egoistisk.
Jeg skal kose meg med julegavehandelen (som nesten er i boks).
Jeg skal på julekonsert.
Jeg skal pynte juletreet 23.desember, og feire en flott jul med fantastisk familie.
Jeg skal ha TID!
Tid til ettertanke. Tid til å være sammen med venner og familie. Tid til meg selv.

Et lite spørsmål til slutt:
Hvilken/Hvilke julesang(er) synes du er finest? Hvilke trengs for å få deg i skikkelig julestemning?

Noen av mine favoritter er:
Julenatt
Deilig er jorden
O Helga Natt
Ei stjerne skinner i natt
Last Christmas
For vår jord

2 kommentarer:

Kjersti sa...

Jeg er en VELDIG STOLT mamma etter å ha lesr refleksjonene dine - stolt over at vi har en så fantastisk flott, reflektert og fornuftig datter. Vi er veldig glad i deg vennen, selv om du er voksen og lever ditt eget liv. Heldigvis er du ikke mer voksen enn at du gleder deg til å komme hjem til jul og pynte juletreet lille julaften!!!
Stoooor juleklem fra meg som har sunget julesanger i mange dager og elsker alle sangene du har lista opp, men må innrømme at "Deilig er jorden" har en spesiell plass i mitt hjerte (selv om teksten dessverre ikke alltid stemmer...

Ann Mari sa...

Å, du kloke, herlige, fornuftige, søte, fantastiske jente!!! <3 Du kan virkelig få sagt det altså!!!! :))))) Alle de fine ordene du sier; jeg kjenner at roen senker seg over meg også og skuldrene detter noen hakk ned.. Desember er en hektisk måned, men det viktigste er at man tar seg tid; tid til å ha det bra, tid til å nyte tiden, tid til å vise omsorg, tid til å leve, tid til å kjenne.... Jeg skriver meg herved med på lista di over ting jeg ikke kommer til å gjøre og ting jeg kommer til å gjøre! :) Den satt i sikringsboksen!!
Nå er vi alt midtveis i desember, og jeg håper at du storkoser deg i førjulstida!
Slenger meg med på O helga natt, deilig er jorden og føyer til Mitt hjerte alltid vanker, som også er en nyyydelig sang. Måtte alle hjerter glede seg mens vi går rundt om en enerbærbusk og tenner tusen julelys......
Gla i dæ, snuppa! <3