onsdag 29. juni 2011

Om å la seg lure...

Det er lett å la seg lure, der ute i den store, skumle verden. Når man i tillegg står med begge beina godt plantet i cyberspace (sånn internett-greier) er det enda enklere å "gå i fella". Jeg er nok litt "miljøskadd" og er veldig skeptisk til mye av det som ferdes rundt mellom IP-adressene (mer sånn internett-greier). Men jeg har da blogg, er på Fjesboka, spiller spill, leser nettaviser og handler litt her og der. Og jeg tror ikke litt sunn skepsis er så veldig dumt.

Først og fremst, denne Fjesboka (eller Tryneboka / Facebook om du vil). Når noe høres ut til å være for godt til å være sant - ja, så ER det gjerne det. Et par eksempler som har fartet rundt blant kjente og ukjente profiler de siste dagene:

«Hei! Dette er Hilde fra Lotto på Hamar. Norsk Tipping er nå på Facebook, og i den anledning vil 10 heldige vinnere få en premie på hele 2 millioner skattefrie, norske kroner! Alt du trenger å gjøre er å like denne lenken, og du kan være en av de heldige som får sommeren snudd på hodet i år!»

«Hei, jeg jobber i firmaet Apple Norway, vi har en konkuranse, og de 10 000 første som liker denne bubblen er med i trekningen av tre valgfrie apple produkter, vi trekker 100 personer hver uke, så oddsene er på din side. lykke til!»
 
«Hei kjære Facebookere. Vi på Lefdal skal herved dele ut 2000 Iphoner til de første 2000 medlemmene. God sommer,hilsen Lefdal!»
 
«Hei kjære Facebookere. Vi på elkjøp skal herved dele ut 10.000 iPader til de første 10.000 medlemmene. God sommer!»
 
HALLO! Noen som ser en sammenheng her? Jeg beklager, men det er bare sprøyt og tull, vas og fjas! Ikke la deg lure..! Såkalte "konkurranser" der du skal trykke "like" på siden, gå videre til en luguber link, legge inn kontaktinfo (og er du heldig får du lov til å legge inn kredittkortnummer også), invitere alle vennene dine OG godta et par snertne applikasjoner (i tillegg er gjerne hele herligheta skrevet på heller skranten norsk). Sorry, det ER stort sett bare humbug! I beste fall blir du bare lurt, i verste fall får du profilen hacket og et morsomt virus bosetter seg på pc'en. Og bonusen kan være at du videresender galskapen til dine kjære venner.
 
Etter at meldingen som tilsynelatende var fra Norsk Tipping ble lagt ut, kan NRK melde at 37.000 har latt seg lure ( Fædrelandsvennen omtaler samme sak i dag). Jeg er IKKE en av de, og håper ikke du heller er blant de "heldige". Litt sunn skepsis er ikke dumt av og til :)  
 
I følge en av kommentarene til artikkelen hos NRK, så skal disse meldingene over være relativt harmløse (dog vinner man verken penger, iPad'er eller noe annet), men lureri er det uansett:
«Meldinga er laget i en Facebook-applikasjon som heter Likebubble, hvor hvem som helst kan skrive inn en vilkårlig tekst og få folk til å "Like" det utsagnet som blir skrevet inn. At det for øyeblikket florerer med falske konkurranser som utgir seg for å være fra Apple, Norsk Tipping osv. betyr ikke at det er et virus!»
 
Til slutt må det nevnes at enkelte nettbutikker/firmaer holder seriøse og artige konkurranser via Facebook. Men da tar man gjerne utgangspunkt i firmaets hovedside, ikke en eller annen kvasiside.

4 kommentarer:

Richard sa...

Hehe ja det er mye tull og vas man skal utsettes for på de sosiale nettverkene man er innom i løpet av dagen :-)

Selv fikk besjed om at jeg hadde vunnet bensin fra Statoil til en verdi av 10.000
Vel vitende om dette var humbug,skrev jeg tilbake til de og lurte på om Staoil visste at de lovte bort ting i deres navn ?

No reply....off course

Pia sa...

He he, jeg ser at mange lar seg lure, ja. Den fra Norsk Tipping ser jeg mange deler på FB.

Anonym sa...

Teit at folk driver og legger ut sånne ting, egentlig. Bare for å lure folk!

Vil du sjekke ut min relativt nye blogg? Da blir jeg glad :)

www.smaatassene.blogspot.com

Marianne :)

BLOMSTERSTJERNEN sa...

Jeg trykket faktisk 10000 ganger på "like"-knappen og vant samtlige 100 Apple-produkter denne uken. Disse loddes nå ut til alle de som trykker "like" på facebooksiden min :)