søndag 12. juni 2011

Kan jeg også?

VG.no har i dag en artikkel om jogging, spesielt rettet mot overvektige/utrente... Det skal visstnok ikke være noen grunn til å vente, selv med noen kilo ekstra. Usj! Okei, jeg innrømmer det: jeg HATER å jogge. Jeg synes det er usigelig kjedelig, ryggen småkrøller seg etter en liten stund, og knærne klager. Kroppen er liksom ikke laget for jogging, og den er for tung. Men nå sier altså VG at det er bare å komme igang. Hmmm... Vil det si at jeg bør prøve meg igjen? Forsøke dette programmet, og kanskje, sakte men sikkert kunne jogge litt? Jeg er veldig usikker, spesielt med tanke på ryggen og knær. Jeg er faktisk ikke villig til å risikere ytterligere ryggproblemer eller et par trøblete knær. Men samtidig er det jo en veldig enkel treningsform, krever ikke stort annet enn et par gode sko. Jeg lover ingenting, jeg er fremdeles litt i tenkeboksen. Men siden de presenterer et fiks ferdig opplegg, hvor de nærmest lover at man skal være i stand til å jogge/løpe 3 km sammenhengende etter fullført løp, så er det jo verdt en tanke... Kanskje... Men løpe? Jogge? JEG?? Tror det ikke før jeg får se det...

Her er altså programmet VG's ekspert har satt opp:
Her er programmet, uke for uke
Begrepsforklaring:
G = Gå hurtig
L = Løp
G/L: Kombiner gå/løp avhengig av treningstilstanden.
INT = Intervaller
P = Pausen mellom hver intervall

Hver økt har en fargekode som forteller deg hvilken intensitet du skal jobbe på.

GRØNN: Sone 1/lett: 60-80 % av maks hjertefrekvens (120-160 i puls) Du kan prate uanstrengt.

BLÅ: Sone 2/moderat: 80-90 % av maks hjertefrekvens (cirka 160-180 pulsslag/min.). Du kan prate, men puster godt.

RØD: Sone 3/hardt: Over 90 % av maks hjertefrekvens (over 180 pulsslag/min.) Du hverken klarer eller ønsker å prate.

UKE 1
Dag 1 - Pulstest på mølle (rød)
Dag 2 - G 30 min. (grønn) 
Dag 3 - G/L I 8x1 min./P 1 min. (rød)
Dag 4 - G/L 30 min. (grønn)

UKE 2
Dag 1 - INT G/L I 4x5 min./P 1 min. (blå)
Dag 2 - G 40 min. (grønn)
Dag 3 - L INT 12x1 min./P 1 min. (rød)
Dag 4 - G/L 45 min. (grønn)

UKE 3
Dag 1 - INT G/L 5x5 min./P 1 min. (blå)
Dag 2 - G 50 min. (grønn)
Dag 3 - INT L 15x1 min./P 1 min. (rød)
Dag 4 - G/L 60 min. (grønn)

UKE 4
Dag 1 - Pulstest på mølle (rød)
Dag 2 - Løp 40 min. (grønn)
Dag 3 - INT/L 12x1 min./P. 1 min. (rød)
Dag 4 - G/L 45 min. (grønn)

UKE 5
Dag 1 - Intervaller 6x5 min./P 1 min. (rød)
Dag 2 - G / L 40 min. (grønn)
Dag 3 - INT/L 10x1,5 min./P. 1 min (rød)
Dag 4 - G/L 60 min. (grønn)

UKE 6
Dag 1 - Intervaller 7x5 min./1 min. pause (blå)
Dag 2 - G / L 50 min. (grønn)
Dag 3 - INT/L 10x2 min./P 1 min (rød)
Dag 4 - L 15 min i intensitetssone 2 (blå) eller 3.

UKE 7
Dag 1 - Intervaller (løp/gå) 8x5 min/1 min. Pause (blå)
Dag 2 - 75 min. G / L (grønn)
Dag 3 - INT/L 12x2 min./P 1 min. (rød)
Dag 4 - L 20 min. I intensitetssone 2 (blå) eller 3.
Hmmm… Er kanskje best å komme seg på trening i det hele tatt først? Har dobbeltsjekket at Spicheren har åpent i morra (stengt i dag), så satser på en god økt der. Så får vi se hva det blir med løpeplanene etterhvert. Men nå har jeg i alle fall lagret programmet dersom fristelsen skulle bli stor (øhhhh… “faren” er vel kanskje ikke overhengende, men vi får se.).
Ellers kan det nevnes at jeg har hatt kjempekoselig besøk fra fredag til lørdag. Mams og paps kom bortover en tur, stas! Paps og jeg har fått gjort litt av hvert småpuslerier (et par ekstra stikkontakter bak tv-benken, litt silikon ved flisene over kjøkkenbenken – jepp, jeg er ikke den raskeste til å få sånt på plass, men nuh!, og litt endringer med avløpet på kjøkkenet (og ny skapfront og ny løsning for søppelbøttene).) Det medførte blant annet to turer til IKEA, noen kroner fattigere, men veldig fornøyd jente. Nå håper jeg ikke gjestene er helt utslitte :) Godt det er en fridag i morra også! JA til flere langhelger!!
Nå er det tid for en sløv søndagskveld, og kanskje en søndagsfilm til en forandring? Sjelden det skjer når man stuper tidlig i seng! *ler* 
Håper dere nyter kvelden, og har en kjempefin fridag i morgen!

1 kommentar:

Nerthus sa...

Vet du, jeg anbefaler heller at du sjekker ut power-walking istedet for løping. Du risikerer og få problemer med knær og rygg for resten av livet...Du kan bruke programmet over og gå ekstra raskt der du skal løpe i programmet, er overbevist om at det vil gi kondisjonseffekt også.

Jeg prøvde ut, uten å ha trent særlig før, veldig rask gange (hjelper med musikk på øret som er kjapp), og armer som du ser i kappgang - 30 minutter hver dag. (Det ser j... teit ut *ler*, men får du med armene - er det lettere og gå så raskt). Formen økte ekstremt raskt, og i tillegg løsnet faktisk linningen i buksene mine, siden man bruker så mye av støttemuskulaturen når man går så raskt. I tillegg, jeg har to prolapsoperasjoner bak meg og er "frisk" etter disse, men sliter med mye låst ryggmuskulatur etterpå. Rask gange helst i så ulendt terreng som mulig er det eneste som løsner opp bakider :) (Favoritten er furuskogstier i nærområdet)

Har du noen kilo for mye - vent heller med løpingen til du er lettere - det er IKKE verdt overbelastningen!