søndag 1. januar 2012

Matvrak

Føler meg som et skikkelig matvrak idag. Ikke i ordets rette forstand, altså i form av fråtsing, men mer som et vrak etter altfor mye god mat... Og det hele toppet seg med nyttårsmiddagen i går. Om jeg får si det selv: WOW!! Snakk om snaddermat!
To jenter
Et lammelår (nesten 3,4 kg før "utbeining" - kommer tilbake til den..)
Fløtegratinerte poteter
Hvitvins- og smørdampede grønnsaker med urter
Hjemmelaget sjysaus
Og hjemmelaget sjokolademousse til dessert.
STEIKE så godt!

Maren etterlyste oppskriften på sjokolademoussen, og jeg tenkte i grunn jeg skulle gi dere oppskriften på hele herligheten. Dette anbefales VIRKELIG!

Helstekt lammelår (NB! Dette blir altfor mye mat til 2 personer - regn med flere restemiddager!)
(opprinnelig oppskrift funnet på Matprat.no )
1 stk lammelår (ikke saltet eller røkt)
Frisk rosmarin
Frisk timian
salt
pepper
3-4 hvitløksfedd
2-3 gulrøtter
1 løk
ca 1 liter vann

Først vil jeg anbefale at du fjerner nøkkelbeinet/Isbeinet (ser ut til at kjært barn har mange navn), siden låret da blir mye enkelere å dele opp/håndtere etter steking. Det finnes ulike videoer og beskrivelse av denne operasjonen, som blant annet denne. Dessverre ble ikke denne prosessen behørlig dokumentert i går, men jeg kan informere om at kirurg-egenskapene ikke er helt på bærtur. Et ganske så vellykket hofteoperasjon om jeg får si det selv! Et minimumskrav er forøvrig en GOD kniv!

Etter litt finskjæring rundt operasjonsstedet (sener, slintrer etc), fjernet vi litt sener/hinner etc øverst på hoftebeinet for å få et renere "håndtak" på låret. Så var det tid for litt smakstilsetning. Gni låret inn med salt og pepper. Skjær hvitløksfeddene i skiver. Stikk små lommer på begge sider av lammelåret. stikk inn biter av hvitløk, samt små stilker av rosmarin. Hakk rosmarin og timian som legges over/under og rundt låret. Løk og gulrøtter deles opp i passelige biter, og legges rundt låret. Tilsett vann i forma, sett steketermometeret i låret (i den mest kjøttfylte delen - ikke inntil bein).

Her gjenstår kun litt vann i forma samt steketermometer, før låret skal i ovnen

Låret stekes ved ca 130 grader i 2-3 timer. Vi tok ut låret når steketermometeret viste at kjernetemperaturen var ca 71 grader, da skal låret være medium stekt. La låret hvile MINST 20 minutter innpakket i folie på benken. I mellomtiden kan du lage sjysaus og øvrig tilbehør. Vi benyttet hviletiden til å steke fløtegratinerte poteter (frossenpose fra butikken - veldig gode (litt enkle løsninger er lov!) ) samt dampe grønnsakene og lage saus.

Ved deling av låret anbefaler jeg at du skjærer skiver vinkelrett på lårbeinet, da vil kjøttet bli mørest (muskelfibrene brytes)

Hvitvins- og smørdampede grønnsaker
(anbefaler å bruke litt innfallsmetoden her...)
broccoli
paprika
løk
gulrot
(eller grønnsaker etter eget ønske)
hvitløk
friske urter (rosmarin og timian for vår del - rester fra lammeforberedelsene)
salt
pepper
smør/margarin
hvitvin

Del opp grønnsakene i passe store biter, legg i form. Hell over ca 1-2 dl hvitvin (vi brukte en relativt tørr Alsace-vin, men ta en du synes er grei å drikke :) ), krydre med salt og pepper, tilsett 2-3 hvitløksfedd etter ønske. Hakk urter og fordel i formen, og legg ca 1 ss smør/margarin på toppen. Dekk forma med aluminiumsfolie (dette for å dampe grønnsakene i stedet for at de blir stekt. Ønsker du mer stekt enn kokt, sløyfer du bare folien).

Sett forma i ovnen ved ca 200-225 grader i 20-30 minutter, litt avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene, samt hvor godt kokt/stekt du ønsker de.

Sjysaus
Stekesjy
4-5 ss hvetemel
vann
salt
pepper
sukkerkulør (hvis ønske om en mørkere farge på sausen)

Stekesjyen fra lammelåret siktes gjennom melsikt (eller tilsvarende) til ny gryte. Gi sjyen et oppkok før du tilsetter en jevning av mel og vann. La sausen koke minst 10 minutter under omrøring. Smak til med salt og pepper, og tilsett gjerne litt sukkerkulør for en litt sprekere farge.

Til slutt:
Server, og NYT!!!!

Sjokolademoussen kommer i eget innlegg - synes i grunn den fortjener det :)

Ingen kommentarer: