tirsdag 24. januar 2012

Nye ord

Jeg skrev tidligere et lite innlegg om dette spillet Wordfeud. Etter det jeg har forstått så går dette nå nærmest som en farsott over det ganske land, og jeg henger altså på. Så godt jeg kan. Har faktisk klart å lure mams og paps også med på galskapen... Det som dog er relativt interessant er denne ordboken som ligger i bunn av spillet. I motsetning til Scrabble der man gjerne må ha en ordbok for hånden eller eventuelt veldig gode overtalelsesevner, så ligger det en ordbok i bunn av Wordfeud. Visstnok skal dette være den såkalte Norsk Ordbank.

"Norsk ordbank er en elektronisk database av leksikalske enheter i grunnform tilkoblet alle bøyningsformer til hver enhet, såkalte fullformer. Norsk ordbank er laget på grunnlag av:
Norsk ordbank er oppdatert iht rettskrivingsendringene i Bokmålsordboka (2005) og Nynorskordboka (2006) gjennom et prosjekt finansiert av Språkrådet og egenfinansiering."
Sitatet er lånt fra linken over.

Når det er spillet (eller ordboken) som godtar eller forkaster ord som blir lagt ut på brettet, er det jo ikke fritt for at man prøver litt interessante kombinasjoner av bokstaver innimellom. Spesielt etter å ha blitt kontret i senk av noen heller interessante ord fra motspiller, da kommer kreativiteten frem hos undertegnede også. Så det er ikke fritt for at man har lært (okei, ikke akkurat lært, for jeg har nødvendigvis ikke anelse om hva ordene BETYR) noen nye ord de siste par ukene.

La meg komme med et par fasinerende eksempler (og hvis noen nå mot formodning SKULLE vite hva dette er, så gi meg gjerne et hint...):
- FIFLER: snakker vi om verbet å fifle, eller substantivet en fifel (flere fifler)? Og hva i allverden er det?
- SENBÆR: hva slags bær er dette? Røde? Blå? Orange? Sunne? Giftige? Eller er det et hittil ukjent kraftuttrykk? Går ut fra at vi her snakker om et substantiv...
- VÅTSOM: en variant av vaktsom? Man er ikke på vakt, men man er våt? Eller er det kanskje et ord brukt mest i jaktsammenheng? Hvis man er vaktsom (for eksempel når man sitter på post), og samtidig er gjennomvåt...?
- BIA, BEV, WCA, LÅKE, NITT, MÆLA: har visst endel å velge i...

Har du noen nye/bedre forslag? Noen "killer" ord som jeg kan knuse motstanderen med?

3 kommentarer:

HildeSol sa...

Måtte ta en prat med ordnett.no (Kunnskapsforlagets ordbøker), de kjente ikke til de ordene... Men "fifle" er brukt i Pondus, uten at det blir noe opplagt ord (eller har noen opplagt betydning...)av den grunn ;)

Mamsen sa...

Interessante nye ord! Vi får stadig godtatt ord her også som vi ikke aner hva betyr.......

Anonym sa...

Fant i en artikkel på nett om gårsdsdrift i gamle dager: "Men det var vanleg å ha ei hemku på
garden om sommaren, ei som var SENBÆR,
det vil seie kalva utpå våren."