tirsdag 25. januar 2011

Bedre sent enn aldri – løsninger på ymse bloggutfordringer?

Noen ganger lurer jeg på hvor treg det er mulig for ei jente i sin beste alder å være. Hvor tåmodig man skal være med sånne “halvveis” løsninger, før man tar en liten sjekk og finner ut at det finnes MYE bedre alternativer. Nuvel, ordtaket bedre sent enn aldri er der vel ikke uten grunn? Og hva temaet bak disse ordene egentlig er? Blogging… Noe så enkelt som blogging…

I går rotet jeg til bloggen skikkelig, og var skikkelig frustrert her jeg satt (nei, jeg hadde selvfølgelig ikke tatt backup av bloggen før jeg satte igang… Skulle jo bare fikse noe enkelt og greit…). Header-bildet ble uklart, uansett hva jeg forsøkte (og etterhvert forsøkte jeg MYE!), og jeg endte med å krype i seng relativt frustrert. Men det finnes jo alltid en løsning, sant? Og ikke sjelden er det smartingen Google som har svaret. Genialt! Først fikk jeg fikset header’en igjen, ved hjelp av litt flikking i HTML-koden. Jeg var ganske sikker på at det ikke var bloggens bredde som var årsaken, for der hadde jeg forsøkt ALT. Men så kom jeg over denne siden, og løsningen under (sikkert løsningen på et helt annet problem, men det fungerte i alle fall!):

Find:
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
Change this to:
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='4' showaddelement='yes'>
Voila! DER var header’en på plass igjen (hvorfor er jeg ikke helt sikker på ennå, men finner nok ut av det etterhvert. Det fungerte i alle fall!).

Neste utfordring… Jeg har vært smått irritert over dette håpløse grensesnittet for å skrive innlegg. Har ikke prøvd å finne på noe smart, bare frustrert godtatt at “sånn er det”. Men i min søken etter svar på ymse problemer, kom jeg over et par smarte ting. Først et tips om å endre oppsettet hos Blogger fra Gammelt redigeringsoppsett til Oppdatert redigeringsoppsett. Jepp, der dukket det opp flere muligheter gitt… Den løsningen leste jeg blant annet hos Blogger-hjelp:

- Trykk på innstillinger
- Trykk på grunnleggende
- Scroll ned til du kommer til globale innstillinger
- Under punktet 'Velg redigeringsprogram for innlegg’ velger du oppdatert redigeringsprogram
- Trykk Lagre

Men, det stopper da ikke der! For i (når dette innlegget er ferdig skrevet SKAL jeg finne en norsk ordliste til dette systemet, for nå er jeg LEI av å rette store I’er til små i’er, selv om jeg har slått av stavekontrollen) min søken etter svar på andre problemer, dukket dette geniale verktøyet opp (hvorvidt det er genialt vites egentlig ikke ennå, for dette er “jomfruinnlegget”, men det lover bra så langt!):
Windows Live Writer

Som mine dager er har skrevet et lite innlegg om WLW, anbefales! Og noen smarte sjeler ( Stines hverdag for eksempel ) har funnet løsninger for hvordan bilder vises i bloggrollen selv når WLW brukes for editering. Noe sier meg at her er mer som må utforskes etterhvert!

WLW minner om noe mye mer fornuftig enn dette grensesnittet man finner hos Blogger/Blogspot. Her kan jeg herje villt med fonter (mer fonter, enda mer fonter og flere fonter enn man trodde var mulig), farger og oppsett, i en litt forenklet Word-utgave. Genialt! Dette har jeg ikke gjort for siste gang! Just kidding(har jeg glemt å nevne at man kan dytte innpå smilefjes også? Rolling on the floor laughingEller at man kan legge til flere typer add-ins? Mye muligheter! Og nå gjenstår det jo å se om herligheta fungerer da…)

Enjoy blogging!

5 kommentarer:

Helene sa...

Noen spørsmål:
Endret du noe i CSS-en som gjorde at headingen din ble feil, eller gjorde du andre endringer i malen som forårsaket at det ble krøll med headingen? (at blogger oppdaterte CSS-en på egenhånd på bakgrunn av en endring du hadde gjort?)

Bruker du den gamle malen til Blogger, eller den nye mal-utformingen? (i hvert fall ett av de innleggene du linket til var skrevet for lenge siden, tilpasset de gamle malene..?)

Jeg kjenner ikke til innholdet i den CSS-en du viser til (som du måtte endre på), men jeg blir ikke veldig overrasket hvis det har noe med bredden/størrelsen på headeren å gjøre. Vi bruker forskjellige maler så jeg får ikke undersøkt det noe - du får si fra når du finner ut av hva endringen faktisk bestod i :) Et gammelt HTML-hjerte blir nysgjerrig av mindre ;)

En siste ting vedr. WLW: hvilke fonter får du opp når du skal redigere teksten? De som er lagret på din egen maskin? Før i tiden fungerte det i hvert fall slik at man måtte bruke klassiske "webfonter" for å være garantert at alle opplever websiden likt. F.eks: hvis du brukte mange forskjellige fonter i innlegget ditt, så ser ikke jeg det (jeg ser EN endring fra standardfonten din?).

Puh - dette ble en lang og kronglete kommentar, gitt ;) Plutselig var det litt gøy med web igjen.

trine sa...

Ehhhh... Du kan sannelig spørre, Helene, og jeg tviler på at jeg kan svare *ler*

I utgangspunktet gjorde jeg det veldig enkelt i går. Hadde laget ny header basert på samme bredde som den gamle, og la den direkte inn (fjernet den gamle, lastet opp den nye). Har gjort det flere ganger tidligere, uten problem. Men nå ble det umiddelbart "blury", og kun header'en (ikke noe annet på bloggen). Etter litt frem og tilbake (fjerne, legge til på nytt, fjerne igjen, legge til gammel header igjen - den gamle ble forøvrig uklar ved opplasting den også, hadde ikke endret noe annet i mellomtida), begynte jeg å rote enda mer (bytte mal, justere bredde etc) og da var jeg klar over at jeg nok var på dypt vann. Men i nøden.. osv... *ler*

Jeg mener jeg bruker nye maler på Blogger, den nye malutformingen. Men jeg kikka rundt etter alle mulige løsninger... Jeg kan litt HTML, men når det kommer til CSS og lignende så er jeg på TYNN is... Har i dag endret bredden på header'en uten at det har påvirket bildekvaliteten, men ikke sikker på hva galskapen i går skyldtes (mistenkte bredden på bloggen/headerwrapper jeg også, og sjekket denne, trodde jeg...).

Og det slår meg det du sier angående fontene ja... Litt "slow learner" her i dag skjønner jeg. *ler* Du har helt rett, er standard fonter som må brukes, ellers blir det bare krøll (okei, var moro så lenge det varte da...).

Takk for tilbakemelding! Moro å oppdage litt nyheter, og få ting til å fungere igjen :) Alltid hatt lyst til å lære litt web, men tid/prioritering etc har liksom ikke helt tilrettelagt for det. Så da blir det akutt prøving og feiling i stedet. Gode tips tas i mot med stor takk :)

Helene sa...

Jeg synes du svarte bra, jeg :)

Jeg leste faktisk en annen blogg her om dagen som opplevde akkurat det samme problemet, men der var saken løst bare hun lastet opp en ny heading. Hun mistenkte en feil hos Blogger, hvis jeg husker riktig, men jeg vet ikke om det er tilfelle.
Uansett så har du i hvert fall lært både det ene og det andre nå, ikke så galt at det ikke.... osv.. ;);)

Kjersti sa...

Her "datt jeg av" lenge før jeg fikk lest alt..... Gresk?????

Unknown sa...

Hei og gratulerer med fin blogg!

Si meg, fant du noensinne en norsk ordliste til Windows Live Writer?
Har lett og lett, men forgjeves ...