fredag 9. september 2011

En front, en neve skruer og en mal

Egentlig begynte det veldig greit. Ryggen har fungert ganske bra i dag, og jeg var klar for å få heimen litt på stell. Litt rydding, ut med søpla, vaske sengetøy osv. Da jeg kom inn igjen etter å ha vært ute med søpla fikk jeg se kjøkkenfronten som stod i gangen og ventet på å bli montert. Og siden jeg har invitert mams og paps hit på middag på søndag, fant jeg ut at jeg like gjerne kunne få montert denne kjøkkenfronten (skulle bytte front på skapet under vasken, en front jeg forøvrig har byttet en gang allerede. Men det er en helt annen historie...). Paps har stort sett hatt litt å pusle med når de har vært her borte, så jeg fant ut at jeg nå skulle gjøre sånt selv, slik at de bare kunne slappe av og kose seg på søndag. Jada, tanken var veldig god den!

Men for å få litt schwung på sakene, måtte jo først den eksisterende fronten demonteres. En stor skuff, med tilhørende front. Hvor vanskelig kan det være liksom? Tømte skuffeinnholdet, lempa ut skuffen, løsna ymse skruer, fjernet håndtaket og VIPS så løsna fronten fra skuffen. Eller... Neida, fronten satt like fast - DØNN fast faktisk. Jeg skrudde, dro, løftet og herjet. Meeeen, hadde visst ikke helt dreisen på det der, så måtte krype til korset og ta en telefon til paps for å høre om et var en "skjult" løsning jeg ikke så. Et par samtaler, et forklarende bilde på mms (fra meg til han, for å vise hvordan galskapen så ut), og ENDELIG ble fronten og skuffen separert (paps konkluderte dermed med at jeg hadde "skjønt patenten", men jeg var langt fra enig. "Skjønt patenten"? Jammen, jeg aner jo ikke hvorfor jeg plutselig fikk det til - det bare skjedde!). Litt frustrert jente, som var veldig klar for å fortsette med monteringen (nå var jo demonteringen ferdig). Øhhhh... Jada.... Jau... Tanken var jo god i alle fall! Pakket opp nye fronten, og innser at det er en skapfront (med hull til hengsler - dermed ingen hull til skuffedeler). Inn på IKEA sine sider, finner monteringsanvisningen og innser at det er slik det skal være. Jeg skal nemlig ha noen deler som skal brukes til dette, både et par treplugger (for å tette hengsle-hullene), noen plastplugger til skruehull, en mal til skuffehullene som må lages +++. Jaujau... Det begynner å bli noen uker siden den skuffen ble satt inn (tidligere hadde jeg skapfront, og en annen løsning i skapet, men som nevnt tidligere er det en helt annen historie). Hvor er de delene tro? Har jeg delene i det hele tatt? Fikk paps de med seg hjem den gangen vi monterte galskapen (før ferien engang)? Og hvorfor i allverden følger disse delene kun med skuffen? Burde de ikke følge med fronten også? Jeg trenger de jo NÅ, ikke da jeg monterte skuffen (for da hadde jeg en annen løsning - ja, som ikke ble heeeelt som ventet, derfor er jeg igang med denne fronten igjen. Begynner i grunn å bli et dyrt skap når jeg tenker over det....)Jeg leita høyt og lavt, i skuffer og skap... Næh, kleint med deler. Meeen, jeg har jo litt i boden! Blant annet en isboks full av dill og dall fra den gangen vi monterte kjøkkenet (4 år siden). Og der, hva finner jeg? Et par treplugger, noen plastplugger, litt skruer og annet snacks. Nais! Farer ut på kjøkkenet igjen, full av nytt pågangsmot.

Møter veggen (fronte?) igjen ganske kjapt... Trepluggene passer ikke. Argh! Hvorfor er ikke sånt HELT standard? Eller har de vokst? Hullene krympet? I tillegg oppdager jeg noe helt genialt. Jeg har jo ikke malen for å markere hvor det skal lages nye hull til skuff-monteringen! Og finner jeg den på nettsidene til IKEA? Åååååå neidu! IKEA holder informasjonen rundt S 833/0404 tett til brystet. Men min kjære venn Google svikter ikke, og etter endel søk gjennom et IKEA fan-forum (hva man skal gjennom en fredagskveld!), finner jeg informasjon rundt den ettersøkte S 833/0404. Men kan den skrives ut direkte? Nope, så enkelt er det selvfølgelig ikke. Men jenta er jo ikke født i går! Så da er det frem med tommestokk, penn og ark, og så tegner vi en mal på gamlemåten! 31,5 mm hit, 64 mm dit, og sånn går nå det hele. Mal blir det, og den stemmer som ei kule (målte på den gamle fronten - der var det jo riktige skuffe-hull fra før. Jada, jeg vet at jeg like gjerne kunne laget malen direkte fra den gamle fronten, men hvorfor gjøre det på den lettvinte måten når vi kan gjøre det skikkelig?). Og du? Trenger du en S 833/0404, så skal jeg være behjelpelig med mål :) Skal prøve å få ut bilder i morra, nå er det litt for sent og litt for mørkt til at jeg gidder rett og slett.

Så hva er status nå? Jeg har måttet ta en prat med paps igjen, og han skal se om han kan finne et par treplugger fra sist vi monterte litt her. Og så blir det vel litt montering på søndag da... Selv om jeg lovte at det ikke skulle bli noe skruing når de kom bortover på middag *sukk* Fader altså! For å toppe det hele har da ryggen stivnet litt igjen (det var kanskje ikke det beste prosjektet å starte opp med når ryggen endelig var i god bedring?), så jeg har gitt meg for kvelden. Støvsugingen har det ikke blitt noe av (får ta det i morra), men fikk i det minste lagt på rent sengetøy på senga. Ikke mye effektivt! Bare kaos på kjøkkenet (skulle jo bare ordne denne fronten i full fart før jeg skulle gjøre litt rent her). Greit, IKEA er enkelt og "idiotsikkert", men det er nødvendigvis ikke sant når man tar ting litt stykkevis og delt. Disse smarte patentene endrer seg litt med årene.... Kanskje det ikke er meningen at man bare skal bytte ut enkeltdeler?

Til slutt: Syntes et så langt innlegg burde ha et bilde. Men jeg gidder virkelig ikke rigge meg til her (er jo snart midnatt for søren!). Men var en tur på verandaen tidligere i ettermiddag (før jeg møtte "fronten"), for å se på fremgangen til håndverker'ne. Og det går raskt fremover! Kledningen er fjernet, veggen er lektet litt ut (og isolert) og nye plater har kommet på. Aner meg at det kommer et nytt dekke oppå der igjen, og så skal vinduene og skyvedøren også byttes. Nye fliser på gulvet da, så bør det jo bli riktig så bra?! Tregulvet fikk bare leve et drøyt år, men nå har plankene fått et nytt liv hos Anne-Karin. Satser på at hun kan bruke de til noe nyttig :)

Nei, på tide å finne senga tror jeg. Må lade skrotten til en ny dag (med støvsuging, handling, rydding, hekling? og en tur til vestsida av byen).

Måtte alle problemene "ved fronten" bli løst i løpet av helga! *krysser fingrene og lader drillen...*

2 kommentarer:

Kjersti sa...

*ler godt*

Pafrika Og Belkini sa...

Sender masse monteringssympati din vei! Og kommer tilbake for å lese meg opp på hekleinnleggene dine :)

Fin uke til deg!