tirsdag 27. mai 2008

Vårens dilemma...

Okei, jenta har et aldri så lite dilemma om dagen. Har utrolig lyst til å investere i et DSLR (digital speilrefleks) kamera, men valgene og mulighetene er jo altfor mange! Har snart lest meg gjennom "hele" internett, et ukjent antall tester og en haug brukerkommentarer. Men blir jeg noe klokere? Nope... I dag tok jeg turen til byen etter jobb, for å stikke innom noen fotobutikker i håp om å bli litt klokere. Men, neida! Enkelte av de som jobbet i disse butikkene stod bare og skravlet i vei om alt og ingenting (alle kameraene var jo bra, det var jo opp til meg å velge... etc), og det hjelper jo ingenting! Noen butikker var utsolgte for flere av modellene, og da hjelper det jo lite (noe av vitsen er jo å holde kameraet, se hvordan grepet føles, osv).

I denne sammenheng må det nevnes: Denne jenta har vokst opp i en litt over gjennomsnittet "teknisk" familie (okei mams, skal kanskje ikke skjære alle over en kam...? *flirer*). Og tekniske "duppedingser" er GØY! Ikke fordi det alltid må være det beste, største eller dyreste, men rett og slett fordi det er gøy :) Men vi har vel aldri vært kjent for å kjøpe utgående modeller (som gjerne har en veldig hyggelig pris), for når vi først skal handle, så pleier det å ende med ganske nye og oppdaterte ting, med masse funksjoner vi ikke trenger, og som vi sikkert betaler alt for mye for... Men er jo moro da! Og nå er det altså snakk om DSLR... Har ønsket meg speilreflekskamera lenge, og lånte pappas gamle kamera litt for noen år siden. Men det er et godt gammelt, veeeldig manuelt kamera, og det ble liksom ikke det helt store. Men nå har det jo åpnet seg en helt ny verden, og det blir jo så bra bilder! Og siden staten er så sjenerøs og tilbakebetaler litt av mitt skattebidrag, så tenkte jeg at disse kronene kunne gå til en aldri så liten sommergave til meg selv :)

For å komme tilbake til saken... Sånn det ser ut nå så står det mellom følgende modeller:
Canon EOS 450D (opprinnelig favoritt, mye bra funksjoner og veldig gode testresultater, men grepet er litt lite, og jeg ble litt usikker. Men absolutt fremdeles med i konkurransen...)
Canon EOS 40D (en litt proffere utgave av 450D, men også dyrere... Her kan pengene gå fort!)
Nikon D80 (har ikke fått holdt D80, men testet litt på et D60, føles bra, om mulig mer robust og solid enn de øvrige.)
Olympus E-510/520 (har bildestabilisator i huset, istedet for i optikken som Canon/Nikon. Men skjermen slukker ikke når man skal bruke den optiske søkeren (i alle fall på 510 jeg så på i dag, vet ikke om dette blir endret til 520), må bruke egen knapp, dette virket tungvindt, men vanskelig å si...)
Sony Alpha 350 (outsider, ble anbefalt å ta med i vurderingen, med vridbar Live View skjerm, og bildestabilisator i huset, men Sony får litt kritikk for treg autofokus, og ikke like bra bilder som feks. Canon)

Konklusjonen er vel at det er positive og negative sider ved alle kameraene, og jenta blir bare mer og mer forvirra. Har lest masse på nett, spurt i butikker etc, men blir liksom ikke så veldig mye klokere. Er omtrent like mange meninger som det er folk. Ser ut til at mange mener Olympus er en verdig outsider til Canon/Nikon, men at alle kameraene i denne prisklassen er gode kameraer. De nyeste modellene (450D og E-520) er ikke testet av feks. akam.no ennå, men finner produktinfo. Engelsk test av kameraene finnes på dpreview.com , uten at jeg blir sånn superklok... Er det mulig? Et skikkelig luksusproblem dette igrunn, men ønsker jo å gjøre et godt kjøp når det først er snakk om så mye penger! Godt det er en måneds tid til skattepengene kommer, for jenta blir nok i tenkeboksen en stund til.

Regner jo ikke med å bli proff-fotograf over natten, men har lyst på et ordentlig kamera jeg kan ha glede av i mange år, og som jeg etterhvert kan utvide med ny optikk.

Meninger, erfaringer, gode råd og oppmuntring tas imot med takk (tror jeg)!

3 kommentarer:

Rolf Inge Dalen sa...

Ett godt råd:
Flytt til Oslo og spør i en ordentlig fotobutikk..

Men?? Hvilket kamera passer best til din fremtidige bruk??
Skal du til Børgefjell å blitze bamsefar?? eller er det makrobilder av orkideer?
Undervannsbilder?
Kan du filme videosnutter?
Kunst foto?
Batterikapasitet?
Utbyggingsmuligheter??
Hva bruker de store gutta på tv og i aviser?? Reklame byråer?

Oslo ideen er nok best.. He He..
rolf...

trine sa...

La meg se på lista di:
Min fremtidige bruk? Hvem vet hva fremtiden bringer?
Børgefjell og bamsefar? Tviler på at jeg hadde vært i stand til å ta noen bilder om jeg møtte bamsefar gitt...
Makrobilder av orkideer? Kan nok være at må prøves
Undervannsbilder? Næh, da må jeg jo først i vannet selv...
Videosnutter? Næh, da hadde jeg nok vurdert videokamera (dessuten kan Ixusen ta video i krisetilfeller).
Kunstbilder? Ingen vet hvor veien går, kan jo være jeg "slår gjennom" og blir noe stort? Ehh....
Batterikapasitet? Jepp, det vil jeg si har en viss betydning.
Utbyggingsmuligheter? Godt spørsmål. Det sies å være mest utstyr til Canon/Nikon, mens på Sony kan man også bruke gamle Konica Minolta objektiv...
Hva de store gutta bruker? Noe fryktelig dyre greier... Og tror nok det er en viss kvalitetsforskjell... Om de bruker den suverene modellen til Canon, så er det jo ikke sikkert de ville valgt "forbrukermodellen" av samme merke... *sukk*

Næh, ser ut til at jeg må vurdere Oslo gitt...

Var enklere å kjøpe bil jo! *sukk*

Helene sa...

Oi kjære vene - her var det mye greier!! :)

Jeg har ikke så mange gode råd, annet enn at jeg selv er veldig fornøyd med Nikon - og det er jo i tillegg en modell som vel er et par hakk under det du i det hele tatt vurderer.. Nikon er et knallkamera, og jeg har bare hørt god-ord om Canon også.
Kort sagt; jeg tror ikke du kan bli misfornøyd uansett hvilke av disse du velger Trine - så ikke tenk så mye sånn at du tilslutt mister piffen og ender opp med å ikke kjøpe deg noe i det hele tatt. Du kan lese deg til FOR mye informasjon også ;)

Foto er moro - løp og kjøp, og skynd deg ut i skogen og knips i vei!! :D :D